Bilgi Köşesi

Bleaching (Diş Beyazlatma)

dis beyazlatma tedavisi uygulanan hasta

Özgüvenimizi Etkileyen Bu Durum İçin Ne Yapılmalı ?

Bazı dişlerde doğumsal veya sonradan oluşan lekelenmelere sebep olarak kullandığımız ilaçlar, tüketilen yiyecek ve  içecekler (çay, kahve, meyve suyu, şarap) gibi veya sigara kullanımı sonucu  dişlerde renklenmeler meydana gelmektedir. Bunlar kişilerin gülüşlerini etkileyebilir ve özgüven problemlerine sebep olabilir. Bu gibi problemleri diş hekiminize danışarak nasıl giderebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Diş beyazlatmaya neden ihtiyaç duyulur?

Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesi sayesinde pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenmektedir. Bunların arasında yer alan renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching) yöntemi, diğer restoratif metotlara kıyasla daha ekonomik, kolay ve zahmetsizdir.

Ev Tipi Beyazlatma

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda diş beyazlatma jeli uygulanır. Hekim tarafından kontrol edilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlatma işlemi ortalama bir saat sürer. Bu işlem sırasında diş etlerinin korunması amacıyla diş etleri dolgu benzeri materyallerle izole edilir. Bu işlemden önce diş taşları ve plaklar uzaklaştırılmalı ve dişin temiz yüzeyi açığa çıkarılmalıdır. Dişlerde çürük, değişmesi gereken restorasyonlar yada kırık bölgeler olması durumunda diş hekiminin başka tedaviler de önerebileceği unutulmamalıdır.

Diş Beyazlatma İşleminin Kalıcılığı Ne Kadar Sürer?

Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor. Çay, kahve ve sigara kullanımı fazla olan bireylerde, kazanılmış olan beyazlığın ömrü daha kısa olmakla birlikte, diğer bireylerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabiliyor.

Doğal ya da doğal olmayan alternatif yollarla diş beyazlatma işlemlerinin zararları nelerdir?

Karbonat, limon, zerdeçal, hindistan cevizi, çilek, aliminyüm folyo, elma sirkesi, ceviz kabuğu,çamaşır suyu ile beyazlatma denenmektedir. Ancak bu tip maddelerin dişleri beyazlatmaya hiçbir faydası olmadığı gibi dişler üzerinde geri dönüşümsüz hasarlar ve hassasiyetler oluşturur. Kesinlikle kullanılmamalıdır. Yapılacak tek yol bir diş hekimine başvurmak ve kontrollerinizi ihmal etmemektir.

Kanal tedavisi görmüş dişler beyazlatılabilir mi?

Kanal tedavisi görmüş veya görmesi gereken dişlerde renkleşmeler meydana gelebilir. Bunlar dişin canlılığını kaybetmesi yada kullanılan kanal dolgu malzemeleri sebebiyle oluşabilir. Bu durumda dişin neden renklendiğini anlamak mühimdir, yapılması gereken tedaviyi doğru belirlememizi sağlar. Böyle  bir dişin kanal tedavisiyle alakalı durumlardan ötürü renkleşmesiyle ilgili beyazlatma imkanı vardır. Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi ihtiyaca göre iki-üç seansta uygulayacağı seanslarda kullanılacak beyazlatıcı ajanlarla koyulaşan dişler beyazlatılabilir.